Değerli okurlar,
Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, 30. sayısıyla karşınızda bulunmaktadır.
Bu sayıda altı makale yer almaktadır. “Transhümanizm Posthümanizm ve Antika Titanik Romanı” başlığını taşıyan ilk makale Muhammed Atakur ile Cafer Gariper’in ortak çalışmasıdır. Yazarlar, Murat Menteş’in Antika Titanik romanında transhümanizmin ve posthümanizmin izini sürüyor.
“Yeni Yeraltı Edebiyatı Kavramına Bir Bakış: Bizarro Kurgu” başlıklı ikinci makalede Demet Yılmaz, Türk edebiyatı için yeni olan bizarro kurguyu araştırma konusu yapıyor. Yazar, bizarro kurgunun “hiç düşmeyen temposunun altında yatan eleştirel bakış açısı ve yıkıcı tavrı, aksiyonun önemli olduğu olay örgüsüne uygun şekilde hareket eden kişilerinin modern bireyi yansıtması ile dikkate alınması gereken bir tür” olduğu yargısında bulunuyor.
“Toplumcu Gerçekçi Anlayışın Dayandığı Temeller Bağlamında Sadri Ertem’in Çıkrıklar Durunca Romanı” adlı makalesinde Ertan Yıldırım, söz konusu romanı sosyal gerçekçilik/ toplumcu gerçekçilik anlayışı doğrultusunda ele alıyor. Yıldırım, çalışmasında toplumcu gerçekçi eserlerde yer alan olumlu insan(tip), devrimci romantizm, güdümlülük/partizanlık, tarihsel iyimserlik, sosyalist/devrimci hümanizm, destansı anlatım, burjuva ideolojisiyle uzlaşmazlık, biçim unsurları” gibi ögelerin Çıkrıklar Durunca romanına nasıl yansıdığını araştırma-inceleme konusu yapıyor.
Cafer Şen, “Türk Romanında Sapkınlığın Fenomeni (Görüngüsü); Mecdi Sadreddin’in Cennet Hanım Romanı Üzerinden Bir Okuma Denemesi” makalesinde gözden kaçırılan öncü bir roman olarak değerlendirdiği Mecdi Sadreddin’in Cennet Hanım romanını psikanalizin verileriyle inceleme yoluna gidiyor. Eseri, sapkınlığı ele alan içeriğiyle öncü bir roman olarak değerlendiren Şen, içerikteki “en önemli yeniliği karakterlerin sapkın bir şekilde yaşamın kıyılarında haz ve zevki karşılama çabaları”nda bulur.
Bu sayıda bir başka psikanalitik çözümleme Şahika Karaca’nın “Emine Semiye Külliyatına Katkı: ‘Emin’ Hikâyesinin Psikanalitik Çözümlemesi” makalesinde karşımıza çıkıyor. II. Meşrutiyet yıllarının aydın kadınlarından biri olarak çeşitli dergi ve gazetelerde yazan, kız okullarında öğretmenlik yapan, edebiyat eserleri veren Emine Semiye’nin “Milli Kütüphane’de Emine Semiye’ye Ait Notlar başlığıyla yazma eserler kısmında bulunan kendi el yazısıyla yazdığı defterlerinde”ki “Emin” adlı hikâyesi psikanalitik bir yaklaşımla çözümleniyor.
Sayıdaki son makale Özge Aksoy Serdaroğlu’na ait. “Oktay Rifat’ın Şiirlerinde Hayvan Davranışları” başlıklı makalede yazar, çevreci bir şair olarak değerlendirdiği “Oktay Rifat’ın şiirlerinde hayvanların bilişsel etkinliklerini göz önüne alarak evrim süreçlerine göre yaşama uyum sağlamalarını ve yaşamda kalma çabalarını pekiştiren davranışlarını, hareket-hız, duyguiletişim-düşünce ve evrim süreçlerine ait kategoriler etrafında okuma” yoluna gidiyor.
Saygılarımızla…
Prof. Dr. Ramazan KORKMAZ
Sayı Editörü
Prof. Dr. M. Fatih KANTER