Değerli okurlar,
Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, 27. sayısıyla karşınızda bulunmaktadır. Bu sayıda beş makale ve bir tanıtma yazısı yer almaktadır. Beş makaleden birinin şiir, birinin tiyatro, üçünün ise roman konulu olduğu görülmektedir.
İlk yazı Mehmet Mustafa Örücü’ye ait. Araştırmacı, Murat Gülsoy’un Gölgeler ve Hayaller Şehrinde adlı romanında Türk edebiyatının tartışmalı konularından biri olan aydın meselesini farklı bir bakış açısı ile ele alışını, Quentin Tarantino’nun Inglourious Basterds filmi ile karşılaştırmalı şekilde irdeliyor.
Şeyma Karaca Küçük, “Behçet Necatigil’in ‘Kitaplarda Ölmek’ ve Percy B. Shelley’nin ‘Ozymandias’ Adlı Şiirlerine Postyapısalcı Bir Yaklaşım” adlı makalesiyle her iki şairin söz konusu şiirlerini postyapısalcı yaklaşım eşliğinde inceleyerek söz konusu iki eserdeki metin ve okur arasındaki dinamiği ortaya çıkarmayı, aynı zamanda şairin geleneksel, otoriter bakış açısının nasıl değişime uğradığını ve anlam hiyerarşilerinin nasıl yıkıma uğratıldığını tartışmaya açıyor.
E. Candan İri ile Nurten Kiriş Yılmaz’ın ortaklaşa kaleme aldığı “Bir İmparatorun Hakikate Başkaldırısının ‘Ay’a Giden Saçma Yolculuğu: Albert Camus’nün Caligula’sı” başlıklı makalede, Camus’nün Caligula oyununda varoluşçuluğun temel izleklerinden absurde-saçma-uyumsuz ve başkaldırının izi sürülüyor.
“Etnik Çadır-Etnik Kimlik: Savaşı Merkeze Alan Türk Romanı Örnekleminde” başlığı altında Ülkü Eliuz ile Emrah Seferoğlu, etnik çadır kavramlaştırmasına bağlı olarak Türk edebiyatından on savaş romanını politik-psikolojik yorumlamalara tabi tutarak edebiyat sosyolojisi ilkeleri çerçevesinde inceleme yoluna gidiyor.
Edebiyat tarihinde pek yer bulamayan, fakat göz ardı edilmemesi gereken yazarlar bulunuyor. Nurcan Şen, Türk edebiyatı tarihi ve incelemelerinde henüz kendine yer edinememiş bir yazar olan Cemal Hurşid’in Sırtlan adlı romanı üzerine eğiliyor. “Cemal Hurşid’in Sırtlan Adlı Romanında Taşra Sıkıntısı” başlığı altında “taşra sıkıntısı teması”nı inceliyor.
Gulzar Mammadova, “Bloom, Şiirde Etkileşim ve Halef-Selef İlişkisi” başlığı altında Harold Bloom’un Etkilenme Endişesi adıyla Türkçeye aktarılan eserini tanıtıyor. Mammadova, Türk edebiyatı araştırmacıları arasında büyük ilgi gören Etkilenme Endişesi’ni bölümler üzerinden dikkatli bir tanıtma ve değerlendirmeye tabi tutuyor.
Dergimizin yeni sayılarına makalelerinizi, görüş ve eleştirilerinizi beklediğimizi belirterek gönlünüzce bir yaz mevsimi diliyoruz.
Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları
Prof. Dr. Ramazan KORKMAZ
Prof. Dr. İbrahim TÜZER
Dr. Öğr. Üyesi Cafer GARİPER