AHMET HAMDİ TANPINAR'IN HİKAYE VE ROMANLARINDA MEKAN-RÜYA İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR İNCELEME: MEKAN İÇİNDE RÜYA, RÜYA İÇİNDE MEKAN
(DREAM IN PLACE - PLACE IN DREAM: AN ANALYSIS ABOUT RELATIONSHIP OF BETWEEN DREAM AND LOCALITY IN AHMET HAMDİ TANPINAR'S NOVELS AND STORIES )

Yazar : Betül Coşkun    
Türü :
Baskı Yılı : 2010
Sayı : 3
Sayfa : 77-106
    


Özet
Ahmet Hamdi Tanpınar, Cumhuriyet devri Türk edebiyatına birçok türde kazandırdığı eserlerin yanı sıra ortaya koyduğu estetik düşüncelerle de önemli bir yazardır. O, estetik üzerinde düşünürken özelikle rüya hakkında daha geniş değerlendirmelerde bulunur ve bu kavramı estetiğinin esası olarak kabul eder. Tanpınar'da öne çıkan diğer bir husus, mekan üzerindeki dikkattir. Yazar, mekanı canlı bir organizma gibi düşünerek okumaya ve derinlemesine anlamaya çalışır, mekan etrafında bir anlam dünyası kurar. Biz bu çalışmamızda Tanpınar'ın estetiğinin temeli kabul ettiği rüya ile mekan arasında hikaye ve romanlarında nasıl bir ilişki kurduğunu, biyografisindeki rüyalara da yer vermek suretiyle tahlil etmeye çalışacağız.

Anahtar Kelimeler
Ahmet Hamdi Tanpınar, Türk roman ve hikayesi, psikanalizm, rüya ve edebiyat.

Abstract
Ahmet Hamdi Tanpınar is one of the important names of modern Turkish literature. He wrote novels, stories, poems. He alsa had very important ideas about aesthetics. He focuses especially on dream and adops it as the basis of his aesthetics. Furthermore, one of the important topics is place in Tanpınar's works. The author thinks place as a text and reads that text. We study the relatinship between dream and place in Ahmet Hamdi Tanpınar's novels and stories.

Keywords
Ahmet Hamdi Tanpınar, Turkish novel and story, psychoanalysis, dream and literature.